Generation SKAM.

 
När jag tänker tillbaka på min barndom, alltså på den tiden jag var barn i en familj och inte den vuxna ansvarsfulla* har jag oftast en bild av en välstrukturerad moder och fader-  en äkta familj. Min familj idag kan ibland kännas som en lek. Den som fortfarande vet bäst är ju MIN mamma och pappa- inte jag. Jag minns  hur jag som barn kunde peka på något för mig helt okänt objekt,  mitt ute den stora välden, fråga -vad är det och genast få ett utförligt svar, innehållandes både datum och svåra ord. Ni i efterhand förstår jag förvisso att det troligtvis handlade om min okunskap och hur liten man var för världen snarare än deras expertis. 
 
Kan tänka mig att dialogen i verkligheten såg ut ungefär såhär:
-Pappa vad är det? (pekar på en enorm byggnad, mitt ute i den stora världen)
-Jo, förstår du Karin, det där är SPARBANKEN! Där finns en massa pengar. 
-WOW! 
 
Oavsett är jag tacksam att det idag finns google. Den dagen Melker kommer hem och vill att jag förklarar kretsloppet för honom kommer jag definitiv ta ett toabesök med telefonen, för att sedan komma ut och rita färgglada mindmaps -helt i enighet med föräldrarollen. Direkt hämtat från google.
 
Nu inför Melkers operation, som jag skrev om i tidgare inlägg, fanns det en del att planera inom ramarna för föräldraskapet. Vi fick nämligen bara sova en förälder på sjukhuset- och Edith ammar ju fortfarande (3843 gånger) på natten. Jag och Edith fick därför ta in på hotell (Melker opererades i Kristianstad, vilket ligger cirka 2 timmars bilresa från oss). Och där kommer vi rakt in på ämnet KRISTIANSTAD. 
 
Efter en hel dag på sjukhuset var det dags för mig och Edith att åka till hotellet, som jag hade bokat. Jag slog in adressen i GPS:en- så redo för ett hotellrum en dusch och en säng. Problemet var dock att GPS:en sa KÖR 60 MIL TILL KRISTIANSAAAAAND, NORGE. 
 
Nej. 
 
Jag hade alltså, som den låtsasmamma jag är, bokat ett hotell i fel. jävla. land. Besvikelsen över min egen personlighet lät sig inte vänta. Jag bröt ihop i ett icke så vackert stortjut där jag i dimman av mina tårar och sörlandet av mitt snor bestämde mig för att ta kontroll över situationen- och få tillbaka pengarna jag betalat för rummet. Om det så var det sista jag gjorde (alla vet att man med föräldrapenning inte gärna bor på ett hotell till priset av två- och sova någonstans behövde jag ju). Let the norska begin (jag vill passa på att tacka serien SKAM för mina norska färdigheter).
 
- Haj det ar jej som ringt fra SVARIGE! JEJ har buuuket ett råm på eder hotell men da inser jej akuratt no, att eret hotejl iche ar i svarige, utan i nörge! Jej tränger att avbuuke denne vistelen. 
 
Och så höll det på i ungefär 40 minuter. Engelska. Svenska. Och SKAM-norksa. Jag pratade troligtvis med hela hotellkedjans personalstab och några därtill, innan de blev så trötta på mig att de bad mig skicka ett mail (på engelska eller svenska) för att få tillbaka mina pengar. Min pappa fick rycka in och boka ett nytt hotell (jag säger ju att jag fortfarande är barn till mina föräldrar) dit vi kunde åka i godan ro (fast jag givetivs körde fel, spillde ner mig ett helt meal från Mc Donalds och såg ut som en akutplacering från socialtjänsten vid incheckning snarare än en ansvarsfull förälder).
 
Jag kan inte låta bli att fundera på om det är såhär för alla? var det även såhär när jag var barnet i familjen? 
Jag kan ju inte låta bli att undra, om allt bara var en fasad från mina föräldrar. Om inte de också hade överkammad ketchup i håret, låtsasnorska i spåkförrådet och skam i hela kroppen. Eller så är dem den sista äkta familjegenerationen. Och vi, vi får tacka gud för google, Norska tv-serier och mutor.
 
 
 
 
 / Karin 
 
PS. *Ansvarsfull - (om person) som man kan lita på; som kan ta på sig ansvar på ett tillfredsställande sätt; som ser till att något blir rätt utfört
PS2. Glöm ej klicka gilla om ni gillar läsningen, så jag vet vad ni vill läsa <3
Kommentarer :

#1: Anonym

Så jävla rolig för att det är såå hög igenkänningsfaktor på den!!!! Också ”låtsamamma” till två pojkar (4 och 6 år)

Svar: åh vad roligt att du känner igen dig <3
Karin Wikström

skriven
#2: Hanna Karlsson

Underbar läsning!

Svar: Tack <3
Karin Wikström

skriven

Kommentera inlägget här :