Jag tar gärna din frisörtid!- ett svar till Lina Svensson om egentid.

Så har det hänt igen. En mamma älskar sina barn! Det händer så pass sällan nuförtiden  att det skrivs tidningsartiklar på ämnet. Lina Svensson är en sådan mamma. I hennes debattartikel i Expressen kungör hon med stolthet att hon inte vill ha någon egentid! Hon är nämligen en av de få mammorna som vill att barnen ska ha det bra hela tiden. Och vad är då bättre än att umgås med familjen? 
 
Jag förtjänar ingen plats i Expressen. Inte denna gången heller. Inte för att jag är en mamma som bara tycker att mina barn ska ha det bra tre fjärdedelar av sitt liv eller för att jag älskar dem lagom mycket och mest på Söndagar- utan för att jag har (håll i hatten) både intressen och behov utanför min mammaroll. Om hon laddar batterierna med sina barn så tar jag mig friheten att påstå att Linas barn har en relativt hög tröskel för motgångar, missöden och livet. Jag säger inte att min mammaroll  på något vis är svårare än din, Lina. Jag vill nog egentligen be dig om tips. Om jag här lite kort berättar hur en dag med min tre fjärdedels älskade son, så kanske du kan ge lite feedback på mitt föräldraskap efteråt?
 
19:30-07:30 Då står det sömn på  schemat i vårt hushåll, som i så många andras. Sömnen är dock endast till för dem under två år och resten i hushållet agerar allt som oftast sömnslavar åt lille royaliteten. Det kan röra sig om  uppdrag som nappåterförsel, huvudklappning i bestämd riktning och fart, täckespuffning, kuddfluff eller snuttesföflyttning. Är det här jag i gemenskap ska ladda batterierna?
 
07:30-12:00 Här brukar det stå lite olika aktiviteter på schemat. En aktivitet om du frågar mig och en annan om du frågar min son. För mig kan det röra sig om tvätt städ och förberedande av lunch. För sonen brukar det röra sig om bordsbestigning, krukvältning (som om det vore en OS-gren), köksdemolering, stolstapling och bakvänd städning (riva fram det jag plockat undan, försöka äta upp den nyvikta tvätten eller vattna plankgolven med sin läckande (antidropp..) flaska. Kan det vara här du menar månne? In med batterierna i laddaren. Njut.
 
12:00 Lunchdags. Inget unikt för detta hem heller. Dock är det svårt att förutspå lunchens utfall, då min son är både finsmakare och behärskar samma decibell som en plåtverkstad. Kanske sitter vi i 10 minuter och avnjuter köttbullar. Kanske ligger vi på golvet i 35 minuter, rätt i en ratad pastagratäng & försöker samla oss efter ostsåsbesvikelsen. Här måste det vara? här, i den ljumma pastagratängens famn! Det är här jag ska laddas! eller?
 
12:30-14:00 Barnet sover middag. & som höggravid ska jag erkänna- ibland även jag! Det är dock ingen självklarhet då middagsluren ibland kan te sig lite som nattsömnen & inte alltför sällan slutar jag som användingsområde sovplats. Kan absolut vara bland de mysigaste stunder på dagen. Dock kan den här laddningen vi återkommer till lätt utebli pga moment som vaggning, värmeslag eller syrebist (barn tar sällan hänsyn till graviditet, syrebehov eller andra kroppsliga förutsättningar). Men jag förstår om det är här du menar att jag ska ladda? det verkar ändå tämligen rimligt. Har ju vid eftertanke aldrig hört att andas är något måste för återhämtning.
 
14:00-19:30 Varierande aktiviteter. Ofta innefattar eftermiddagen utevistelse. Jag vet inte hur det generellt ser ut när föräldrar vistas ute med sina barn. Kanske som i en reklam för blåbärsoppa? Kanske som i Bullerbyn? Här fungerar det som följer: Overallen är ett hot. Den som blir påklädd med en overall kommer troligtvis att dö hall&overalldöden snabbare än någon kan säga lerpöl. Låt dem inte trä i benet, då är det ÖVER! Samma sak gäller givetvis mössa, halsduk och skor utan undantag. Om du som barn i detta hushåll trots motstånd finner dig själv påklädd i ovan nämda dödsplagg- ja då kan du likväl gå ut. Men pass på! vägen de vuxna önskar ta är troligtvis en dödsfälla även den! säger någon "vi går här" ska du utan förbehåll springa åt andra hållet. Här kan du inte ta hänsyn till om andra hållet innehåller för exempel en sjö, ett dike eller en trafikerad väg. Bara spring.
Fick du också pastagratäng till middag? då kan du som barn i detta hushåll med fördel passa på att äta dig mätt utomhus. Här behöver du inte längre vara kräsen. Ät det naturen bjuder på! Om någon av de vuxna skulle skrika i samband med att du tuggar i dig något- svälj fort- du har bara en chans. Är det här? mellan återupplivningsförsök och marathonlöppning kanske? Är det i samband med ett tramp i sjön & en halväten dagmask energin flödar åter i min kropp? Eller gör jag fel?
 
Efter en dag med mitt tre fjärdedels älskade barn är jag ofta ganska trött. Besvikelsen är stor när jag ser mig i spegeln och inser att min kropp inte tränat sig själv, att mitt huvud inte gått till frisören medan jag pusslade ihop daggmask, att mitt sömnbehov inte blivit uppfyllt i pastagratängen och att min sambo inte tagit med min hjärna & själ till bion medan min kropp städade huset.
 
Förstå mig rätt Lina. Jag tycker inte din inställning till behov av egentid är fel. Det jag däremot tycker är fel är ditt behov att ringa Expressen och berätta hur duktig du är och hur mycket du älskar dina barn. För min del är du fri att lämna frisörtiderna och spinningpassen till mig, jag tar din egentid med glädje. Jag njuter av mina dagar med mitt barn & längtar efter bebisen i magen. Dock är det dags att sluta hävda sig i sitt moderskap och med det försöka framstå som bättre än någon annan- för att du ska känna dig bättre ska någon annan behöva känna sig sämre?
 
 
 
Mitt förslag till dig är att leva precis som du vill och låta andra göra detsamma. Och nästa gång någon som du ringer till Expressen, kvällsposten för att bertätta att de älskar sina barn hoppas jag att någon klokare svarar i telefonen & säger "tack, men vi skriver inte om sån skit.. men vill du kan du vara med och tävla om en natt på ett barnfritt SPA? Men det passar kanske inte din livsstil..." 
 
/ Karin Wikström
 
PS. med tanke på att 5000 gillat Linas artikel inser jag att jag inte skriver denna artikel för att vinna poäng hos mammamaffian. Det gör inget! Gillar du dock mitt inlägg & bara väntar på att spinningcyklarna ska bli tomma på gymmet när alla prettomammor laddar batterierna- glöm inte klicka gilla!
 
PS. Jag älskar honom fyra fjärdeldelar. Såklart.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Anonym

Älskar't !! Så trött på översittar morsor! Som om det vore en tävling i föräldraskap! Heja dig! Keep up the Good work !

Svar: 💕💕💕
Karin Wikström

skriven
#2: Anonym

Du är fan helt underbar ❤

skriven
#3: Anonym

Sant så sant, du är en inspiration! Keep up the good work :)

Svar: Åh fina du! Tack 🌸
Karin Wikström

skriven
#4: Anonym

Håller med. Varför skriver kvällsposten sån skit? .

Svar: 🤷🏻‍♀️🤢
Karin Wikström

skriven
#5: Anonym

Håller med. Varför skriver kvällsposten sån skit? .

skriven
#6: Anonym

Håller med dig. Varför skriver kvällsposten sån skit? .

skriven
#7: Malin

Det HÄR känner jag i alla fall igen mig i! Min man har ordnat barnvakt en helg framöver och jag längtar!!

skriven
#8: Jennifer

Haha så härligt skrivet!! :D

Men er gemensamma nämnare, som så många andra även har, är faktumet att man alltid upplever sig ifrågasatt som förälder. Vilken sida man än står på, i vilken fråga det än gäller, så verkar man bli så ifrågasatt. Tråkigt att vara förälder när det är så. Vad härligt det vore om man kunde göra det man själv mår bäst av i sin mammaroll, utan pekpinnar eller ifrågasättande :)

Och så töntigt att Expressens "nyheter" är artiklar som sådana haha. Kram <3

skriven
#9: Erica

Grymt bra skrivet! Jag håller verkligen med dig, jag älskar mina barn över allt annat men egentligen är viktig för att man ska orka hela dagarna. Kram på dig

Svar: Precis!! 💕 kram
Karin Wikström

skriven
#10: Erica

Grymt bra skrivet! Jag håller verkligen med dig, jag älskar mina barn över allt annat men egentligen är viktig för att man ska orka hela dagarna. Kram på dig

skriven
#11: Anonym

Som info. Hon blev kontaktad av Expressen. Inte tvärtom.

Svar: Okej! Men blev nog inte tvingad att uttala sig så.
Karin Wikström

skriven
#12: Ida Söderström

Kaboom 👊👊👊🙌🙌🙌 mycket bra skrivet!!! Skratta mig igenom det du skrev och håller med dig till Tusen!!!

Svar: Underbart 😊👊🏼
Karin Wikström

skriven
#13: Anonym

Sorgligt att ens bemöda sig att svara när en skitblaska som Expressen hör av sig... Hela historien är tyvärr lågvattenmärke

Svar: Håller med!
Karin Wikström

skriven
#14: Anonym

Ja, det är väl självklart vi älskar våra barn men även de vill ha egentid när de blir större, att få vara själv på sitt rum eller att få sova över hos nån kompis. Ja, alla mår nog bra av lite egen tid.

Svar: Exakt 💕
Karin Wikström

skriven
#15: ByLisa.se

Älskar't, äntligen! Någon som tycker som jag! Usch, kräks lite i min egen mun (f-låt, vet att det är ett äckligt, men passande, uttryck) när jag läser alla självgoda, pekpinnande och dömande jag-är-så-fantstisk-mamma bloggar. Tänker på en som skriver på just det temat som jag blir så våldsamt provicerad av, och människan har hur många gillare som helst... fattar inte!? Skrev själv ett inlägg apropå det (titta gärna om du vill). Men detta gjorde mig glad, det finns hopp och likasinnade. Trist ändå att man ska behöva understryka hur mycket man älskar sina barn (missförstå rätt, jag gör lika).

Svar: Precis så! 👊🏼💪🏻💕
Karin Wikström

skriven
#16: spanienpappan.blogg.se

Väl talat! Mödrar behöver knappast fler saker att bli dömda för idag. Så tråkigt att det hela tiden är detta man hör om föräldraskap, särskilt som mamman så är det såhär man "ska" känna, när det i de flesta fallen inte är så, annars är du en dålig mamma och ska må skit för de.

Självklart behöver man egentid, hur ska man annars kunna slappna av helt om man hela tiden har en liten människa att ansvara för som är det dyrbaraste du har?

Svar: Exakt så 💪🏻👊🏼💕
Karin Wikström

skriven
#17: Lisa | Mammatrams

Älskar din text 😍 Sa ifrån idag med, vilket jag nästan aldrig annars tar mig tid att göra.

Svar: 😃😃 heja!! 💕
Karin Wikström

skriven
#18: Anonym

Du är ju bara underbar, väldigt rolig läsning 😂

Svar: ☺️💕💕
Karin Wikström

skriven
#19: Anonym

Jag ÄLSKAR din blogg.

Svar: Men wow! Tack 🙏🏼🌸
Karin Wikström

skriven
#20: Anonym

Håller med dig som vanligt härliga Karin. Man älskar sina barn men självklart vill man vara lite själv också. // hälsningar Nina Evnert , från julimammor 2016, gått ur fb 😝

Svar: Åh tack! 💕🙏🏼 du får gå med i Facebook igen tycker jag & hälsa på oss i julimammor 😘😘
Karin Wikström

skriven
#21: Anonym

Tjoohopp va detta va bra

Svar: 🙏🏼💕
Karin Wikström

skriven
#22: Linda Cathrine Liljemalm

Så underbart ärligt skrivet! Jag är så otroligt trött på den dömande attityd som verkar finnas bland mammor överlag. Som att alla inte försöker göra det bästa för sina barn? Men faktum är ju att är man ett vrak själv orkar man ju inte ta hand om någon annan... precis som på flyget ska man sätta på sig själv syrgasmasken först innan man hjälper någon annan ;)

skriven
#23: Linda Cathrine Liljemalm

Så underbart ärligt skrivet! Jag är så otroligt trött på den dömande attityd som verkar finnas bland mammor överlag. Som att alla inte försöker göra det bästa för sina barn? Men faktum är ju att är man ett vrak själv orkar man ju inte ta hand om någon annan... precis som på flyget ska man sätta på sig själv syrgasmasken först innan man hjälper någon annan ;)

skriven
#24: Anonym

Alltså vilket skämt till artikel! Som om barnen inte skulle ha det bra hos en mormor eller morbror eller pappan medan man är iväg på nåt annat ibland. Nu har jag en så liten tjej fortfarande men ofta är det ju till och med roligt för barn att få komma till någon annan som också älskar dem och har massa energi att busa och leka ett tag med dem, och som inte är mamma. ❤

skriven
#25: Ronja Rödin Karlstedt

Alltså Karin, kunde inte sagt det bättre själv.. Tror även att i grund och botten så önskar hon att hon fick mer egen tid men att det dåliga samvetet står i vägen, blandat med olika andra faktorer?

Svar: Exakt! Tack för din kommentar, fina du <3
Karin Wikström

skriven

Kommentera inlägget här :