Gynstol, Kalle Anka & stoltheten- en kvinnas värdighet.

 
Det är väl ingen som läst min blogg, eller för den delen mer faktabaserad lektyr om havande och barnafödande som har kvar den förfinade bilden av moderskap? Är det mot förmodan någon som har denna bild kvar tänker jag härmed ge den ytterligare en känga. Det är nämligen så, att som kvinna i allmänhet och som gravid i synnerhet förlorar du snabbt större delen av din värdighet. Förlorad till gynstolar, konstiga kalla instrument (som närmast kan liknas vid köksredskap...) och ord som man inte vågar säga annat än ensam i en mörk garderob (ord som tex slempropp). Detta blir ofrånkomligt en del av ditt liv- men aldrig så frekvent som vid en graviditet. Jag kan i övrigt inte tänka mig att en kvinna konstruerat gynstolen, vilket egentligen borde vara det mest självklara då använingsrområdet klart kan beskrivas som  direkt riktat till det allra kvinnligaste.
 
Jag tog här en paus i inlägget för att göra lite hederlig efterforskning i frågan och kanske till och med få möjligheten att presentera en källa på mitt påstående. Det visade sig dock efter lite sökande att ingen verkar vilja ta på sig äran för uppfinningen. Big suprise. Ansiktet utåt för den mest hatade stolen direkt efter den elektriska... "men du har ju kommit på stolen Enis! klart du ska ha den uppkallad efter dig!"  "Nejtack, jag nöjer mig med att slippa provsitta...och en flaska wiskey",
 
 
Idag hade jag ett barnmorskebesök inbokat för kontroll. På grund av mitt mående i denna graviditeten, som varit allt annat än en promenad i parken, erbjöd sig barnmorskan att ta en titt på livmodertappen (garderobsord) och se om förlossningen kan tänkas vara på gång. Det följer här två -för stolen- alltid lika jobbiga beslut och moment. Beslutet du först ska ta är helt baserat på att du inte är förberedd för stolen. Det handlar om hur du ska ta dig från avklädningsplats till stol med största möjliga heder i behåll. Här gäller det att antingen hitta kortast väg, alternativt minst blottande (inte alltid samma nämligen). Detta beslut måste tas skyndsamt, för så fort du påbörjat din avklädning kan du inte under några omständigheter börja klä på dig igen. Du kan inte heller dra ut på själva uppstarten av  byxavvecklingen, då du inte vill framstå som den obekväma eller osäkra människa du faktiskt är (fast alla vet att ingen  är cool med endast kläder på överkroppen). När du valt din strategi och insett att det visst finns en som är cool med enbart tröja, Kalle Anka - är det redan dags för beslut nummer två. Strumporna. Av eller på? Strumporna har absolut ingen funktion under en undersökning men de är heller inte ivägen. Behåller du dem på är risken att glappet mellan strumpa och tröja känns extra påtagligt. Tar du av dem blir det ju väldigt luftigt så att säga. Frågan rörande ditt val kommer oavsett hänga i luften under hela besöket. Gjorde jag rätt? Hur gör andra? Nästa gång ska jag minsann ta av strumporna/behålla strumporna, det måste vara det rätta.
 
Idag hade jag nog faktiskt föredragit elektriska stolen. Med eller utan luftighet. Med eller utan Kalle Anka referenser. En avrättning på plats är nämligen avsevärt mycket mer värdigt än som gravid ligga i stolen och inte ha möjlighet att ta sig upp. Att välja mellan att ligga kvar under barnmorskans resterande arbetsdag i hopp om att stolen inte ska användas mer, eller att be din barnmorska hiva både upp och ner dig mitt i ditt sköraste tillstånd är en avvägning ingen människa borde tvingas göra. Och det blir igen tydligt varför stolen inte är döpt efter sin uppfinnare ("Enis uppfinnaren av Enisstolen, dog en oförklarlig död 7 timmar efter lanseringen. Polisen är förtegna i ärendet men misstänker brott")
 
Jag kom hur som helst ner (upp?)från stolen och hem igen. Den så kallade undersökningen (vi undviker fler garderobdsord) visade att förlossningen kan vara i ett startskede. Jag informerade vid hemkomst (möjligtvis lite oengagerat) Said om att bebisen kan tänkas komma i helgen & han försvann genast upp på ovanvåningen med skruv och borr. Där befann han sig rätt länge.. borrandes på lite möbler och spikandes på nån vägg. När han återkom till nedervåningen och jag åter tog upp möjligheten för barnafödande började han städa. Att jag inte sett den kopplingen tidigare. Så rent hus vi hade haft.
 
Senare under dagen överraskades jag av mina fina svägerskor och svärmor- en superfin babyshower med massor av gott och fina presenter. Lyckliga jag som får plåstra om sår från stolsupplevelse med världens bästa familj. 
 
Lite bilder fick jag tagit på presenterna, medan jag mutade lill -Melker med köttbullar (då han bestämt sig att det så fan heller ska sova en lillasyster i babynestet, det var sytt till honom). Mutan gick vägen (trodde jag) och hela åtta köttbullar saknades från tallriken han fick dem serverade i. WOW Melker, berömde jag. Nu har jag sagt wow ytterligare sju gånger. En gång för varje köttbulle jag hittat mellan soffdynorna här hemma. Den åttonde är i skrivande stund ej återfunnen. 
 
 
 
/ Karin Wikström
 
PS. Glöm inte gillaknappen om ni gillar läsningen <3
 
 
 
 Kommentarer :

#1: Tanja

Alltså, du är för härlig! Strumporna har jag aldrig ens tänkt på 😂 Hoppas att lillasyster gör er sällskap snart.

Svar: Hur kan du inte ha tänkt denna tanken? Haha! Du kommer säkert tänka på det nästa gång & då tacka mig för allt obekväma som kommer på köpet ;-)
Karin Wikström

skriven
#2: Tanja

Förstår inte det jag heller men jag har väl precis som du skriver haft fullt upp med att koncentrera mig på hur jag smidigast ska komma till stolen med värdigheten i behåll 😂 Precis, nu kommer jag definitivt att tänka på det. Tack! Haha!

skriven
#3: Lotta

Hej.
Hoppas allt bra med dig! Bebis innanför eller utanför.
Uppfinnare till gynstolen är Sims. Den amerikanska obstetrikens FADER. Han uppfann bla tången...
Han gjorde väl också mycket gott lagade fistlar etc. Men hans största kritik är att han tränade på slavkvinnor. Viktigt att de inte kunde springa iväg antar jag, därför ser kanske stolen ut så? Det finns en ny stol från ”Oscars” med värme i sitsen och utan fastspända ben. Ciao

skriven

Kommentera inlägget här :