Träslöjdslärarens brottsplats- en uppdatering om vind&källarsjukan.

 
1924 är året då allting tar avstamp i världen. Hitler blir dömd till fängelse, bensinskatt införs, radiotjänst bildas och sist men inte minst- Stavstensvägen i Trelleborg blir lyckligt försedda med 91:an- ett hus som skall komma att tjäna generationer av familjer fram till dagens datum. Detta år, 2017, tycks nämligen vara det år där 91:an, lite i linje med bensinskatten och radiotjänsten inte längre fyller önskvärd funktion. Huset i sig kan tyckas vara både beboligt och rent utav trivsamt, för den som inte lider av fuktskaderelaterade tvångssyndrom, även kallat källarsjukan (se tidigare inlägg)vill säga. Lider någon i familjen av denna högst svårbotade sjukdom är risken stor att både vind, källare och andra högriskytor undersökts till oigenkänlighet och att bostadens funktion som just bostad nämnvärt försämrats. 
 
Ni som följt bloggen en tid vet att vi i det Wikströmska hemmet drabbades av en vattenläcka under en av sommarens mest tvivelaktiga väderlekar.Med denna vattenläcka drabbades även Said av en mindre fuktskadepsykos och påbörjade rivningsarbete av huset i sin helhet, innan läckan ens var lokaliserad. Som tur var så krävdes en del verktyg och kunskap för att komma längre än till rivning av innerväggar och tak, vilket gjorde att det kom en (för resterande två i familjen) välbehövlig paus för lite google och reflektion. Nu är dock pausen över och vårt så kallade hem har förvandlats till en sanitär olägenhet. Said har därmed också genomgått en förvandling- och framträder numera oftast som en skepnad av Martin Timell (den tv-censurerade versionen), din träslöjdslärare på 90-talet och Anders Öfvergård. Allt som oftast spenderas hans lediga dagar uppe på tredje våningen (som vi nu efter rivning kan benämna som just vinden) iklädd saneringsdräkt, silvertejp och högmod. Pratar gör han mycket, dock sällan med mig. Konversationerna hålls enkom med byggfirmor, byggvänner, byggsläkt och mäklare (vid de dagar motståndet är extra påtagligt lägger han skambud på ortens alla enplanshus). Ser vi honom på någon av de beboliga våningsplanen gör vi detta oftast korta stunder. Jag kan dock daglien ana att en måtlid eller ett ombyte tagit plats, då han i regel lämnar spår efter sig likt en brottsplats. En tom petflaska, en snuprilla, en svettig t-shirt och en svåridentifierad doft av kemikalier och slöjdläraren lever kvar på bottenplan. 
 
Men. jag låter honom hållas. Och vem vet, kanske, kanske planerar han att återuppbygga det han har rivit? då kan det ju bli hur bra som helst. Är det någon här inne (någon personal på byggmax kanske?)som har haft kontakt med honom under senaste veckorna så får du gärna förmedla om detta kan tänkas vara planen? Du kan även hälsa honom att hans blåa arbetsbyxor är nytvättade och hänger i tvättstugan.
 
Stavstensvägen då på 20-talet. Då när någon skulle byggt ett treplanshus där framme till vänster. Fast på ett plan.
 
/ Karin Wikström 
 
Glöm inte trycka på "gilla" knappen! och lämna gärna en kommentar när ni besöker, det är så roligt att höra från er! 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Jennifer

Så fräckt med bilden :D

Svar: Visst är det! =)
Karin Wikström

skriven

Kommentera inlägget här :