Graviditetens fem budord

 
1.Du ska icke hava andra sysselsättningar jämte din graviditet
Innan en graviditet kan det vara lätt att tro att man som gravid ska syssla med både det ena och det andra i de nio månader som stundar. För exempel är det fullt normalt att du köper ett tio-kort på Friskis & Svettis gravidgympa, med avsikt att bibehålla vikt & hälsa. Du skaffar hem årets alla upplagor målarböcker för mysiga pysselkvällar & shoppar gips till magen, som givetvis ska avgjutas enligt konstens alla regler. Jag vill bara säga: bli inte besviken om detta inte händer. Det är nämligen så att graviditeten ofta vill ha ensamrätt till ditt liv. Det kan hända att din graviditet hellre spenderar kvällen gråtandes i soffan med en påse chips och 200 gram choklad, än vrider sig ut och in under sektliknande former på ett gym. Inte heller behöver graviditeten gilla- eller vara speciellt duktig på att pyssla. Trotsar du graviditetens ovilja att vara pysslig får du vara beredd på att varken resultat eller din guldglittriga text rörande tant Berits ålder på Spanienfotografierna, kommer stämma  överens med verklighet, Det kan sedan vara så att graviditeten bestämmer sig för att bryta ihop över detta och slänga pysselmaterial värda en månadslön. Som du kunde köpt mer godis för.
 
2.Du skall icke missbruka graviditetens välvilja, ty graviditeten kommer straffa den som talar gott om sin tillvaro
Om du har en bra dag ska detta inte under några omständigheter uttryckas. Detsamma gäller om du sovit gott en natt. Uttalande som "jag tror nog min foglossning släppt lite" eller "idag känner jag mig på gott humör" (och du är på väg att dra fram pysselböckerna) kommer att leda till direkt vedergällning i form av brutal återkomst av uttalad åkomma. "Din foglossning har släppt säger du, smaka på detta ryggskott" säger graviditeten förnöjt.
 
3.Du skall icke ha begär som kan stillas
De flesta har ju hört talas om gravidcravings? Och visst låter det någonstans som ett botbart begär, en väg till njutning, en mysig stund för dig och dina smaklökar? Det som ofta inte nämns när det gäller cravings är att dessa sällan är botbara. Detta kan bero på många saker men oftast är det så enkelt att ditt sug efter norrländska lingon & rabaraberkompott  inte går över bara för att du får tillgång till din efterfrågan- nä oftast byts det bara ut mot något annat- antingen innan, i direkt anslutning eller efter förtäring. Då kan det plötsligt övergå till ett sug efter Kalles kaviar på löskokta ägg. En annan orsak till att din craving inte går att stilla kan vara att det rör sig om en direkt hälsofara, kanske vill du äta murbruk, sniffa lim eller tugga på ett bildäck. "Men nu har du ju fått din ryska kaviar" säger sambon "Jag vill ha AFRIKANSK kaviar" säger graviditeten. Omöjligt.
 
4.Du skall älska dina bristningar, hemorrojder & viktuppgång som du älskar dig själv
Eftersom budord ett och tre osökt leder till fjärde budordet krävs kanske ingen närmare förklaring. Det är dock oftast så att det inte bara är graviditeten som förväntar sig att du ska acceptera och älska dina kroppsliga förändringar, det är även din omgivning. "Mina tigerränder är ett tecken på att jag burit det mest dyrbaraste i världen"... Ja, gulligt Ann-Charlotte och jag älskar om du känner så, jag gör det dock inte. Jag väljer att vara gravid och tycker att det är värt det- trots den kroppsliga utmaningen. Men jag vet att graviditeten håller med,det är så den vill ha det.  
 
5.Du skall icke dräpa- men må det ständigt vara din vilja
Kassörskan på Ica. Chefen. Sambon. Maj-Britt på försäkringskassan. Må era liv bli långa, underbara och fyllda med lycka och framgång- trots era tillkortakommanden och misstag! sa ingen gravid någonsin. Svordommar, könsord och reela hot är dock inte helt ovanligt,
 
Kan du fortfarande se dina fötter?var tacksam i tystnad. Annars kan du räkna med att de är borta i morgon!
 
 
/ Karin Wikström
 
PS. Glöm inte tycka på gilla om ni gillar inlägget, så jag vet vad ni gillar att läsa! och så blir jag glad såklart!
PS2. Det kan komma en fortsättning, då budorden rimligtvis borde vara 10! Jag är också helt övertygad om att jag kommer upptäcka fler under graviditetens gång!
 
 
 
 
 
 


Kommentera inlägget här :