Nyårsbekännelser- lövblås, ryggbajs & preventivmedel

Nu ska vi snart lämna 2017 bakom oss! Det är något som är befriande med nytt år, även om du alltid tar med dig hela din tillvaro över till det nya året (man inbillar sig lätt att en omstart innebär att man kan byta ut sig själv men ser ni -det går inte!). Det man dock kan ta med sig är lite lärdomar, så att man åtminstonde inte gör om samma misstag två år i rad (kanske ska tillägga att detta inte heller brukar fungera för mig). Men detta år har jag gjort en lista över saker jag lärt mig under året som varit! Eftersom listan blev ganska omfattande har jag valt att dela in den i tre olika kategorier, så att jag en dag, när jag behöver återgå till tidigare lärdomar enkelt kan hitta tillfälllet jag söker. Så jag inte står där med en lövblåsbatteri i ena handen och ett graviditetstest i andra - & undrar vilket  jag ska köpa.
 
Katergori 1 - Samboskap & husköp
Denna kategori är under hård konkurens med mammarollens lärdomar. Men då erfarenheter kring husägande och samboskap är avsevärt mer kostsamt än att hålla ett barn så börjar vi här och vi återknyter dierkt till ämnet lövblås. När man kommit dit i ett förhållande att man delar hus och barn är det inte helt ovanligt att man även delar ekonomi. Vad man bör vara uppmärksam på här är dock de olika prioriteringar som kan finnas i ett gemensamt hushåll- prioriteringar som dessutom kan ha varit helt okända innan förhållandet drabbas av husköp. Var noga med att budgetera även för saker du inte ens visste skulle ingå i en budget. Det kan nämligen annars kan bli så att din sambo kommer hem med senaste modellen lövblås, en grästimmer (ej att förväxla med gräsklippare)samt tre avfuktare i olika modeller och styrkor. Lövblåsen borde i sin helhet inte få existera, då vår en fungerande väderlek sköter blåsandet per automatik. Övriga inköp borde rimligen köpas in efter behov (för exempel om det gemensamma hushållet är för handklippta gräskanter).Har du inte gjort upp en budget där du klart och tydligt begränsar denna typen av inköp, så kan det hända att du tätt inpå beräknad barnafödsel inte har ett säng till det kommande barnet- men du skulle du vilja blåsa bort det med en blåshastighet på 157 m/sekund så går det alldeles utmärkt. När ni köpt batteri till lövblåsen vill säga. 
 
Kategori 2- Mammaläxor
2017 blev det första året jag var mamma från början av året till slut! & att alla kommit fram till ett årsskifte med livet i behåll är en milstolpe i sig. En ganska avgörande läxa för året är att det inte heter "utvecklingsfas" för att det handlar om en fas i singular. Nej troligvis kallas det bara så för att hålla hoppet uppe för alla gråhåriga småbarnsföräldrer som är nära både separation och bortadoption. Det är snarare så att dessa faser (plural) endast avlöser varandra under första levnadsåren (märk väl:åren!) och kort och gott kan det beskrivas såhär - ditt barn ska för exempel ta in att världen består av mer än dem själva och sin moder. Detta kan inte göras lite tyst i tanken utan skall demonstreras genom skrik, gråt, matvägran och sömnlöset (alltid olika utvecklingsområden- alltid samma reaktion).När barnet sen hajat grejen sover barnet bra under en natt och föräldrarna säger förbjudna ord till varandra som "nu har det vänt" och "fasen är över" - för att sedan kliva rakt in i mörkret av nästa fas. Ett nybörjarmisstag här är att en lite för entusiastisk föräldrer i all extas  kläcker ur sig dumheter som en gemensam uppesittarkväll (ingen ska alltså somna innan 22!) i tron om att livet ska börja ordna upp sig. Meningarna som sedan utbyts när det lilla barnet påbörjat någon annan form av fas samma natt 02:30 är inte fullt så hoppfulla & svärord är mer regel än undantag. Faserna sägs dock gå över någon gång efter barnet tagit studenten. Innan dess bör alltså inga risker tas. En annan viktig läxa att ta med sig framöver är att du som mamma alltid bär det yttersta ansvaret. Du kan alltså inte under några omständigheter förvänta dig att varken ditt barn eller din man ska komma ihåg någonting innan avfärd från hemmet. Är du då på möte på låt säga ett mäklarkontor (exempel hämtat rakt ur verkligheten) och ditt barn bajsar ner sig då är det DIG alla tittar på för en lösning till problemet. Har du då glömt att packa ner ett par extra byxor till barnet kan det hända att du får ta det som finns till hands. Din egna kofta för exempel. En sådan lösning väcker varken empati eller mammapoäng. Hade du däremot haft flertalet byxor till barnet och barnet istället hade bajsat på dig- och du fick använda barnets byxor som kofta. Då du, då hade du fått applåder.
 
Kategori 3- Kroppens funktioner
Denna kategori tänker jag inte dyka speciellt djupt i, då jag försöker bibehålla någon form av värdighet ett tag till. Dock tycker jag att en viktig lärdom för året är att -vill man inte ha ett barn eller en urinvägsinfektion, så ska man helt enkelt hålla sig borta från sänghalmen utan undantag. Det har under året som gått visat sig att det är just dessa två saker man "drar på sig" vid för lite eftertänksamhet. En annan lärdom under samma kategori är att Natural cycles inte ska användas i det syfte som marknadsförs - att ej bli gravid, detta då det ofta verkar resultera i motsatsen.Jag är oehört tacksam att jag tack vare detta inovativa preventivmedel inte bara har ett barn -utan snart två! och det menar jag verkligen. Dock hade det varit roligt att själv vara med och planera för dem- alternativt spara på utgiften preventivmedel som tycks vara överflödig. Kanske rent av köpa ett batteri till lövblåsen istället. Så jag kan blåsa runt det där sänglösa barnet.
 
 
 
Ett tack till alla er läsare som hängt med mig detta första året med blogg! Hoppas ni vill följa med även under 2018!
 
/ Karin Wikström
 
 
& glöm för allt i världen inte att klicka på gillaknappen om ni gillar inlägget! Eller varför inte lämna en kommentar! Alltid lika roligt att höra från er! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :