Kapitel 3- underbar jävla sommar.

Det var som att hon styrde årstiderna, tänkte hon och tryckte in den sista centimentern mage innanför byxlinningen. Folk pratade om klimatförändringar, att Sveriges sommarväder nu ändrats som ett resultat av vår oförsiktighet gentemot miljön. Hon visste att dem hade fel allihop. De senaste tre somrarna hade ingenting med klimatpåverkan att göra, ville någon gasa på tomgång i innerstaden några minuter eller kasta soppkonserven i brännbart för en mer tropsik sommarupplevelse var detta lönlöst- det var ju hon som styrde. Till en början hade hon tänkt att det var slumpen. Att den varma sommaren 2016 helt enkelt bara var en väderlek som alla andra. Höggravid i juli månad levde hon sitt liv nedgrävd till hälften i en sandhåla på stranden under dagen och i kylskåpsdörren på natten. En ny kulör fick hon också, som hör sommaren till, dock endast på överläppen och i pannan- allt enligt gravidhormonernas alla regler. Sommaren därpå skulle visa sig bli varmt även den. Kanske för att Ann-Louise dagligen hållit sin frisyr på plats med en kvarts flaska hårpspray, i två decenium? Men högst troligen för att hon själv valt ett tveksamt preventivmedel och blivit på smällen - igen. Nygravid eller höggravid kan allt som oftast kvitta. Hormonpåslag, spyor, och värmeintollerans kom som ett brev på posten och den tilltänkta sommaren 2017- fylld av brölllop (hennes egna!) sol och rödvinslådan byttes även den ut mot toalettstol självömkan. Men vänta ni bara, tänkte hon. Nästa sommar, då mina vänner, då ska ni få se!
 
Se på vad? En urammad tvåbarnsmamma med tårna i barnpoolen och kallkaffen (heter den kaffe som på grund av tidsbrist svalnat av sig själv och förvandlats till en iskaffe utan is) i vrångstrupen (då barnet gör en kickflipjumpback 360 med framstupa huvudlandning)? En otränad mammakropp med lådvinet håneleendes och oöppnat i kryddskåpet och kylen full av halvfabrikat? Mamma scans köttbullar som skedar den utgångna entrecote som ingen orkat grilla? Hon som serverar korv och makaroner inomhus,när resten av Sverige beträder stränder och instagrammar Acai bowls under tag #älskalivet #behöveringetfilter. Är det henne alla skulle få se? Sommaren 2018 blev alltså tredje sommaren i rad med omåttligt fint väder. Den sommaren som blev så överdriven att halva Sverige brann upp, ingen kunde grilla och försäljning av fläktar från 1998 plösligt gick att försörja sig på. Det var hennes fel. Det visste hon. Det var hennes barnafödande, ammande, värmeintollerans och ledighet som gjorde att Sverige kokade upp. Det var henne de varma somrarna skrattade åt.
 
En dag bestämde hon sig för att stå upp mot vädergudens ironi och packade in båda barnen i bilen för att åka till stranden! Nu ska de få se henne njuta och använda vädret tänkte hon när hon svängde in bilen på parkeringen till en av skånes mest besökta stränder. Men det är inte så enkelt som folk får det att se ut, insåg hon snabbt. Inte minst för det faktum att stränder består av sand och havet av vatten. En kombination som i sig utgör ett äventyr (livsfara) för en tvååring. Den tvååring som i sin tur valde att se det som en löparsträcka utan slut, en badupplevelse utan ände och en smakupplevlse likt ingen annan. Springa, dyka, äta (icke ätbara föremål), pilla på manter, kasta sand på andra sommarutövare och simma utan simkunnighet är bara några av de saker hennes barn utövade under den korta visiten. Och var i helvete la hon nu bebisen? var en fråga hon inte behövde ställa sig, då hennes bebis utan problem överöstade 10 000 semestrande människor, en livekonsert och en plåtverksad. I surround. 
 
 
 
Nästa år tror hon att sommarvädret rättar till sig igen. Nästa år kommer bönderna få sitt regn. Men aldrig någonsin ska hon säga att nästa sommar ska bli bra. För hon orkar inte bli gravid igen. 
 
 
/ Karin Wikström
 
PS Glöm inte att klicka gilla om ni gillar läsningen! 
PS2. Hon källsorterar
 
 
 
 


Kommentera inlägget här :