Bullmammamaffian & kvinnofällan

 
 
Innan jag fick Melker och långt innan jag blev mamma (det hände inte samtidigt förstår ni, att bli mamma och få barn är två olika saker) såg jag en intervju på "Malou efter tio" om en kvinna som kallade det för en kvinnofälla att skaffa barn. Jag minns att hon berättade om hennes upplevelse av att samhället inte var stöttande mot föräldrar i allmänhet och mot ensamstående kvinnor i synnerhet-  hade hon vetat vad det innebar med moderskap hade hon valt annorlunda. Men kära nån du lille kvinna, vad ustätter du dig för?, minns jag att jag tänkte (nu var ju detta några år sedan, så jag tänkte säkert något lite mer avslappnat). Vilken kvinna går frivilligt ut i TV och säger att föräldraskapet är en FÄLLA? Ett litet hål i marken, där kvinnor trillar ner, blir på smällen, föder sitt barn för att sedan vilja lämna gropen och ungarna för att själv få en bättre tillvaro. Tokerier. Så kan man kanske tänka, men aldrig,aldrig säga, tänkte jag. Kvinnor ska leva för sina barn.
 
Jag ville på den tiden inte ha barn. Eller, jag har egentligen aldrig velat ha barn (där har vi det igen, håll i hatten tänker ni och hoppas att jag ska skriva några räddande rader här under- för mitt eget bästa) Men, jag var rädd för så många saker som jag var övertygad om att moderskapet innebar och jag visste att jag inte skulle kunna leva upp till den omtalade "bullmamman". Världens bästa mamma! Jag skulle tvärsäkert bli en sån där halvbra mamma - en som köper färdiga kakor, tejpar barnets kläder med silvertejp, glömmer matsäcken på biltaket och ungen i skogen. Dessutom hade jag redan via diverse Facebookgrupper fått till mig att jag då inte var en vidare bra matte till min hund. Detta eftersom jag ansåg det vara orimligt att köpa en frysbox att ha på balkongen för förvaring av färskfoder- eftersom färskfoder var det absolut bästa enligt all hundvetenskap. Kunde jag inte offra min balkong för en nermald ko till min älskade hund, hur skulle jag då kunna offra alla stora viktiga sakerna här i livet, som underlivet till exempel. Sånt måste man ju verkligen tänka igenom innan beslut.
 
Ni som har följt mig ett tag vet att min blogg startades med "jaha detta gick ju bra-inlägg" där jag förklarade att min tanke med bloggen var att dokumentera livet som singel. När det andra blogginlägget skrevs var jag sambo med en karl och mamma till Melker. Vi kan väl konstatera att bloggen hade blivit bortglömd och med den även min livsplan. Men så bra det blev. För jag tycker faktiskt att jag är bra på att vara mamma mestadels av tiden. Jag har insett både vad kvinnan i "Malou efter tio" menade och hennes rätt till att uttrycka sin känska men också var jag anser att kvinnofällan bottnar i- nämligen kvinnohets. För inte handlar moderskapet om ekologisk barnmat och en fet amningsröv (jo man får säga fet amningsröv!) Det handlar om vad du anser vara bäst för ditt barn och dig! Kvinnofällan är bilden av den perfekta mamman som offrar sig själv och kvinnorna (ja nu generaliserar jag igen, så många misstag i en så kort text) som står bakom och hetsar fram en bild som väldigt få kan leva upp till! Och gör du inte det, lever upp till bullmammaidealet- nä då är ju frågan om du ens är en bra kvinna? Kanske är du en sån hemsk en, en sån som bara vill lämna den lille gropen til fördel för ditt eget mående. Men gå själv in på en mammasida och ställ en fråga- jag kan lova dig att bullmamme-maffian på studs kommer ifrågasätta hela din rätt till existens och sen ska vi återkomma till hur bra gropen känns.
 
Jag förstår inte de som ger kemikalier till sina barn. Alla gör ju som de vill, men JAG älskar mitt barn och jag gör allt för hen. (Åh om jag bara älskade mitt barn skulle jag också sluta med dessa barnmatsburkar och majskrokar på studs! men vi barnhatare, vi vill inte barnens bästa- inte som du vill för din hen!)
- Hur kan du sitta här och rådfråga i en mammagrupp! om jag vorde du hade jag åkt in till akuten direkt! det hade jag gjort för min lilla smörblomma här hemma! bättre en gång för mycket!
(såklart nästäppa kan vara livshotande, men inte är det väl så vanligt heller? men hade jag älskat mitt barn lika mycket som du älskar din smörblomma hade jag också åkt till akuten.. men! nu sitter jag på internet istället, riskerar hans liv och rådfrågar om näsdroppar).
 
Ja, fällan är den duktiga flickan, som ska bli en duktig mamma. Fällan är samhällsstrukturen, där vi med ena handen har ett plakat som säger "WE CAN DO IT" och med andra handen skriver inlägg i en mammagrupp på Facebook och berättar hur kvinnan borde ha gjort, om hon bara anstängde sig lite mer. Och inte ser vi detta hos männen? inte får en man dåligt samvete över egentid? (som för övrigt verkar vara ett kvinnligt begrepp). Inte ifrågasätter någon om pappan använder våtservetter med parfym eller använder rumpcremen till munsåret av misstag? 
 
Nej jag tror vi själva är vår största fiende i utvecklingen- mammor mot mammor! med sockerfria bullar som långlivade sega vapen! och vorde det inte bättre om vi bara fick vara precis som vi är. Med eller utan bullar- med eller utan majskrokar.
 
 
 
/ Karin Wikström
 
PS. Jag har aldrig använt rumpcremen till munsår. Än.
PS2 Sista dagen att rösta på årets babyblogg och det gör ni HÄR - rösta om ni tycker bloggen förtjänar en finalplats! ("bara" 300 röster ifrån, så om hela bullmammemaffian skulle vilja enas här över ett litet klick kanske vi kan kamma hem final)
 
& glöm inte klicka hjärtat om ni gillar, så jag vet vad ni vill läsa om!
 

Kommentarer :

#1: My

Du har nog inte tagit upp det värsta ännu med Bullmammamaffian.....ser fram emot ett inlägg hur dem brukar låta när dem är som värst...andra mammor som i sådana forum kan verkligen vara som Hitler när det gäller vissa saker

Svar: Haha!ja det är sant! det kanske kommer en fortsättning ;)
Karin Wikström

skriven
#2: Beabus

Aaah, igenkänningsfaktor 50..! Jag googlade/googlar symptom, gav/ger min halvvuxne avkomma sockerprodukter + halvfabrikat + Alvedon och nässpray endast då det behövs...
Jag ger honom även (har alltid haft) regler, med lösa tyglar så att han kan visa eget ansvar och utvecklas...
Jag har givit/ger honom gränslöst med kärlek, men icket den nyaste smartphonen...
Och jajjemänn - vad MammaMaffian haft åsikter. "Jaha, men det kan ju vara nåt farligt!" Det var tredagarsfeber, vattkoppor, magsjuka... sånt fixar jag nog.
"Men visst måste han få en ny mobil så han kan umgås med sina vänner?!" Eh... han har en cykel..!
Skitbra inlägg av dig iallafall - så röstade på dig 🤗 Kram

Svar: Precis så! heja dig! Och tack för din röst! <3 Kram
Karin Wikström

skriven
#3: Anonym

Jag känner verkligen igen vad du menar med bullmammamaffian. Däremot trivs jag bra i gropen trots dem. Kan nog bero på att jag aldrig lyssnat på dem så nog. När de sätter igång spelar jag upp en trevlig melodi i huvudet och ser ut som om jag lyssnar. Ingen kan liksom få mig att känna mig värdelös om jag inte själv tillåter dem det. För övrigt åker man inte till barnakuten med en förkylning för då kommer man hem med vinterkräksjuka 😉

Svar: Precis! helt rätt! och nej, akuten aktar man sig för om det inte är ett måste! Kram!
Karin Wikström

skriven

Kommentera inlägget här :