Din hund är en blandras, mitt barn är en människa.

Nu får ni en dos av den allvarligare Wikströmskan igen. Det är nämligen så att det finns ett ämne som berör mig mer än något annat, nämligen rasism. Som många, men kanske inte alla vet, är min Melkers pappa ursprungligen arab. Detta betyder alltså att Melker är halvt svensk och halvt arab. Detta är inget jag går och pratar om som en viktig infomation till allmänheten, då det faktiskt är helt orelevant i precis alla sammanhang (förutom när jag ska förklara varför jag kan säga "TITTA FIN FÅGEL" på arabiska). Däremot  tycker ofta allmänheten att det är ganska viktigt. Är det inte viktigt för att de vill berätta att de själva är kompisar med en utländsk så är det viktigt eftersom de "alltid tyckt att blandrasbarn är de sötaste". Att vara okunnig är inte samma sak som att vara elak och jag vill därför- rent upplysningsvis - säga: mitt barn är ingen blandras. Oavsett om du inte har onda avsikter med dina ordval så är dessa oehört viktiga för Sveriges framtid med de utsikter vi ha idag. Jag hoppas att vi tillsammans kan ändra sättet vi  tar oss rätten att använda ord med förevändning "jag menar inte något illa med det ordet". Ord är av mer betydelse än din avsikt. 
 
Ett annat ord som fortfarande, skrämmande nog används och diskuteras mycket är ordet neger. I många mammaforum ser jag hur det hej vilt debatteras om rätten att läsa orginalet från Pippi Långstrump och använda ord som negerkung "för på den tiden sa man så" eller "Astrid Lindgren vill nog att vi läser det hon skrivit"(!). Jag säger bara nej. Det finns så många problem med att använda ordet att jag knappt vet var jag ska börja. När vi pratar om ORD och dess betydelse kan vi inte endast se till den direkta översättningen. Vi måste räkna med vad ordet har syftat till och vilken laddning det ligger i ordet. (Fitta tex betyder våt ängsmark..det är väl inte direkt vad man syftar till vid användning). Ordet neger har använts för att generalisera en stor grupp människor som man då menat har ett visst utseende & ett visst genetiskt betingat beteende (bland annat rörande moral & intelligens). Vetenskapen bevisar dock att det inte finns några som helst belägg för dessa (korkade) generaliseringar.

När ordet sen används är det med minne av just detta! Ett ord innehåller hundratals år av användande & detta vaknar till liv varje gång ordet används- oavsett om det är i ett negativt syfte från din sida, eller ej.

Det är även problematiskt att beskriva någon utifrån färg, då det kan utelämna annan -mer- intressant information. "En neger gick på vägen" eller "en man gick på vägen" eller "ett barn gick på vägen". Get the point?!Blandras eller blandbarn blir exakt samma problem då ordet grundar sig i att benämna människor utifrån raser och delar upp oss i ett "vi och dom". Vill man ha mer information om detta kan man för exemplel läsa om den "ariska rasen" på Hitlers tid eller varför inte slavtiden i Amerika eller Afrika. 

Så snälla, oavsett vad NI lägger för värdering i olika ord- så är ord av andra sedan länge värderat & laddat. Ta er inte rätten att avgöra för någon annan vad som är kränkande utan respektera att vi utvecklas & förändras -till det positiva.

 

  Blandras.                                                                         Människa.
 
 
Med hopp om ett kärleksfullt enat Sverige, där SD snart pratas om i dåtid.
/ Karin Wikström
 
Glöm inte trycka på hjärtat eller dela inlägget om ni gillar det! Så vet jag vad ni gillar eller vill läsa mer om!

Kommentarer :

#1: Anonym

Tack gode Gud att jag inte är med i några av dessa forum som använder ordet neger. Jag hade flippat ut direkt. Haha kram /vicky

skriven
#2: Anonym

Tack gode Gud att jag inte är med i några av dessa forum som använder ordet neger. Jag hade flippat ut direkt. Haha kram /vicky

Svar: Haha du hade begått mord! 🙈 kram! 🌸
Karin Wikström

skriven
#3: Annica // Guld med ADHD

Astrid Lindgren själv har ju ångrat det där med negerkung". https://www.svt.se/kultur/skulle-inte-varit-negerkung

Svar: Ja precis! Sjukt dåliga argument för att "få säga som man alltid sagt" 😴👍🏼
Karin Wikström

skriven
#4: Tant Nannis

Karin, du är så klok att jag nästan trillar av stolen här hemma! Jisses så bra du är ❤️

Svar: Men! Fina du! Tack för dina ord ❤️
Karin Wikström

skriven
#5: Erika

Håller helt med dig. Självklart finns det inga raser bland människor. Det är hemskt att man fortfarande pratar så.

Men här har väl ändå Nordfront värre? Det är de enda partiet så vitt jag vet som har gått ut med att det finns olika raser bland människor. "Bevara den vita rasen" hör man ofta. Har SD gått ut och sagt detta? Du kanske bara slängde till med ett parti som normalt anklagas för att vara rasister för att du läst om det i media. Eller så är du mer insatt i politik än vad jag är och kan motivera varför du valde just att skriva "där SD snart pratas om i dåtid" och inte Nordfront? :)

Svar: Jag hare kunnat nämna fler parti som jag önskar inte fanns. Nordfront är absolut "värre" i många avseenden men har samtidigt inte den makten SD har. Nordiska motståndsrörelsen är precis lika illa. Dock vill jag varken se dem eller SD vid någon makt i Sverige . Jag anser inte att SD är rasister för att jag läst om det i media. Jag anser att de är rasister för att jag kan deras politik & historia!

Tack för din kommentar 🌸 kram Karin
Karin Wikström

skriven
#6: Erika

Tack för svaret! Absolut så blir ju SD "farligare", eftersom de har så många många fler följare än de andra högerextrema partierna. Så jag förstår varför du nämnde just dom.

Jag anser dock det ej korrekt att säga "SD är rasister p.g.a. deras historia. Då måste man även kalla Socialdemokraternas historia för rasistisk om något. Visste du om att Sossarna bedrev rasbiologisk forskning samt mätte skallarna på folk på 1920-talet? Samt att man länge, hela fram tills 1979, ansåg att homosexualitet var en psykiskt störning som skulle behandlas? Detta var ju knappast SD's fel. Jag ser få människor som klassar Sossarna för rasister, men många, lixom du nu, tar upp SD's historia som ett argument för att de är rasister.

Sen får du fortfarande tycka att SD är rasister för vad du tycker de gör IDAG. Men håll dig till det. Man får en ärligare diskussion så. :) Du skulle nog inte klandra Stefan Löfven för andra människors rasforskning, eller hur?

Svar: Jag håller inte med dig! att Stefan Löfven ska ta ansvar för vad någon gjort i Sverige för 100 år sedan är långt ifrån samma sak som att SD:s politiker ska ta ansvar för vad det SJÄLVA gjort i närliggande tid. Jag skrev dessutom att det var grundat på både politik och historia. Det var en annan tid 1920- och med det inte sagt att det var okej? tvärt om. Men idag har vi mer kunskap och förståelse. En tid där det -enligt mig- inte borde finnas rasistiska partier vid makten!
Karin Wikström

skriven
#7: Johanna

Så väl rutet! 👍 Har fått ha den här diskussionen om n-ordet i vissa fall och tycker fortfarande att det är så märkligt att det fortfarande används. Inte alls svårt att förstå att det är stötande!

Svar: Ja visst är det konstigt när någon tar sig rätten att bestämma vad någon annan ska tolerera och acceptera! Tack för din kommentar! Kram
Karin Wikström

skriven
#8: Days by Johanna

Men nej, nej nej. Ett barn är aldrig en blandras.

Hade Astrid levt idag, hade hon sagt att nej det skall inte sägas det som sades när det utspelade sig. Tiden har förändrats, vi lever i ett annat samhälle idag. Och hade pippi, emil och de spelats in idag eller skrivits idag hade orden och handlingen varit en annan.

Men det bästa är ändå ditt avslut. Jag hoppas med verkligen det!

Svar: Precis! <3
Karin Wikström

skriven
#9: JennyJenny.se

Håller med dig om allt och tycker det är så bra att du orkar skriva om sådana här ämnen (för det tar ju på orken men är samtidigt så viktigt). Tack!

Svar: Tack för din kommentar! ja ibland bara måste man orka.. håller med att det tar på krafterna. Ibland känns det även som att man pratar för döva öron, de som behöver lyssna/läsa är dem som inte gör det. Men kanske kan man påverka någon? <3
Karin Wikström

skriven
#10: JennyJenny.se

Håller med dig om allt och tycker det är så bra att du orkar skriva om sådana här ämnen (för det tar ju på orken men är samtidigt så viktigt). Tack!

skriven
#11: Hanna Karlsson

Mycket bra skrivet!

Svar: Tack! <3 Kram
Karin Wikström

skriven
#12: Tess

Astrid Lindgren reviderade och ändrade det ordet själv också, så DET borde få tyst på n-ordsivrarna >:-( Fy vad jag lackar på sådana personer. "När Boken om Pippi Långstrump nu ges ut igen är den delvis reviderad av Astrid Lindgren själv. I samma anda som hon gjorde en revidering 1993 har Rabén & Sjögren och Saltkråkan, överallt där det förekommer, ersatt n-ordet med prefixet "söderhavs"." http://www.rabensjogren.se/pa-gang/Nyheter/2015/Boken-om-Pippi-Langstrump-i-nyutgava--delvis-reviderad-av-Astrid-Lindgren-sjalv/

Svar: Precis! tack för din kommentar och för länken! <3
Karin Wikström

skriven
#13: Erika

Tack igen!

Absolut. Du skrev en blandning mellan politik och historia. Nu borde jag ha varit tydligare och inte nämnt just 1920, utan nämna att man tvångssteriliserade "psykiskt sjuka" (varav homosexuella ingick) fram tills 1976!! Stefan Löfven gick med i Socialdemokraterna väldigt ung, redan 1970. Ska jag ändå anklaga honom för att ha gått med i ett hemskt kränkande parti? Nej absolut inte. Lika lite som jag inte tycker man ska hålla alla SD-politiker samt deras anhängare ansvariga för vad vissa idioter inom partiet gör. Dock hoppas jag verkligen att extremister utesluts ur partiet, liksom jag önskar om alla partier.

Jag kan dock tro att många riktiga rasister och säkert nazister oftare söker sig till SD än andra blå partier. Det är hemskt ja. Men det utesluter fortfarande inte att man kan tycka att delar av vad partiet står för är bra. Det finns idioter inom alla partier.

Sen undrar jag vart DU tycker gränsen går för vad som är rasism? Får man kritisera hur invandringen sköts? Får man kritisera Islam? Hanif Bali (M) anklagar en del som rasist. Socialdemokraterna liksom Alliansen gick ju nyligen med på att strama åt invandringen till Sverige, samt göra det svårare att få asyl här. Detta är ju något som SD vill... Är alla partier förutom V, F! och miljöpartiet rasister då?

Varför ökar till och med SD bland utlandsfödda? Kan en ny-svensk vara rasist?

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sd-okar-kraftigt-bland-utrikes-fodda
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sd-okar-hos-utrikesfodda

skriven
#14: Chanelle

Väldigt bra skrivet. Dock skulle jag råda dig och alla andra här i kommentarer att inte skriva ut N-ordet. Alla vet vilket ord som man syftar på när man skriver endast "N-ordet". Detsamma gäller M-ordet som är kränkande och används för att beskriva mixed barn/vuxna.

skriven
#15: Emma -/ www.emmas.nu | mamma till Emilio | foto | vardag | skönhet och massa mer

Tack! Mitt barn blir halv svensk och halv Punjab och jag får ständigt höra "ditt barn kommer att bli en neger" ehm NEJ! Det kommer att bli en människa med en underbar hudfärg som kommer att ha två föräldrar som kommer att älska han och hans hudfärg som den pojk han Är! Jag har inga problem med Pippi och "negerkungen" men har problem när folk skriker eller säger jävla neger osv.

skriven

Kommentera inlägget här :