Mammamaffian firar jul

 
Jag, som är relativt ny i alla mammarelaterade sammanhang, vet inte om det är typiskt för årstiden vi befinnner oss i eller högtiden i sig- men det står klart och tydligt att mammamaffian såhär mitt i julefriden kavlat upp sina välstrukna skjortor, för att ge alla icke så perfekta mammor sig en kravmärkt, välputsad mammaomgång. Inte ett mammaforum står orört när det gäller tips eller rena förmaningar om hur vi mammor bör bete oss under Jesushelgen. För dig som undgått (jag vet inte hur detta skulle ha gått till) dessa generella och specifika plikter inför julen och därmed är osäker på hur du ska bete dig dagarna framöver har jag här nedan gjort en liten sammanfattning: 
 
Inledningsvis är det bra om du som mamma är ute i god tid, har du inte redan i slutet på sommaren börjat budgetera för julfirande så kan det helt enkelt vara så att du inte förtjänar att fira jul med dina barn. För inte nog med att du ska ha köpt alla leksaker på önskelistan, du ska även ha strukit en av önskningar för att skäna pengar till hjälporganistaion eller en annan mamma i nöd. Det ska inte heller gå någon förbi, utan du bör i samband med din goda gärning skriva ett inlägg som inleds med "är jag den ENDA som skänker pengar till hjälporganisationer i år?" (Nej Stina-Lisa, tror där är några till). Vitt och brett ska du säga till mammor som har för stor budget till julklappsinköp (är du den ENDA som skänker pengar?), alternativt för lite. Skulle du som mamma vara en del av den andra änden i insamlingen- ge dig inte till känna. I Sverige ha vi faktiskt ett skyddsnät och ett bidragssystem som gör att du då borde ha råd med lite lussebullar till förskolefikan. Så, är du fattig, lever på existensminimum och inte har har råd med julen- lid för helvete i tystnad och vänta på dina pengar som mammamaffian så genersöst skänkt i år. Men våga inte synas med din fattigdom, en femma har alla råd med.
 
Julen är barnens högtid. Inte ska du som mamma tro att du ska dricka alkohol under julafton? Den som dricker minst vinner 15 mammapoäng. Eller, enligt mammamaffian gör ju alla självklart som de vill, men notera ändå att du som har en vit jul, sätter barnen först och älskar dina barn lite mer än dig själv (så som de gör) alltid kommer vara lite bättre än andra. Sen är detta precis som allt annat inget man sysslar med i tystnad- den som älskar sina barn måste berätta detta. Ing-Britt dricker aldrig något på julafton, det skulle hon aldrig få för sig. 
 
Har du överlevt handbok för perfekta mammor i juleitd såhär långt så finns det givetvis fler saker du ska tänka på. En av dessa är att inte ha dina barn på förskolan under julledigheten. Barn mår bra av att vara hemma förstår du och de behöver en paus från förskolan. Om du arbetar kan du kanske ta med ditt barn till din arbetsplats så ni får spendera tid tillsammans? Kan du inte det så borde du ta ledigt från jobbet, det har de flesta i mammamaffian alltid kunnat göra utan problem. Barnen går ju först. För dem. Och borde göra så även för dig. 
 
Pepparkakshuset ska byggas, BebisRolands nya juloutfit visas upp och granen ska kläs i tid. Här är det dock väldiggt svårt att göra rätt och mammamaffian tycks ha delade meningar kring vad för gran du ska släppa in i ditt kärleksfulla hem. Har du en äkta gran kan du som mamma bli ifrågasatt huruvuda du inte är rädd att dina barn ska utveckla allergi. Har du en plastgran kan det tänkas att du är en julhatare av största slag och inte tar barnens högtid på allvar. Och har du inte råd med någon gran alls, så ska du precis som i andra sammanhang vara tyst om detta. Stina- Lisa har ju skänkt pengar. Och så finns soc. Kanske ska du jobba lite mer? Sålänge barnen slipper förkskolan vill säga. Bäst är nog om du lägger upp en bild på granen utan att avslöja dess härkomst (men pass på, maffian har tränade ögon och i fel vinkel kan en Rusta-gran enkelt avslöjas).
 
Med dessa råd vill jag förmedla hur du ska bete dig om du önskar dig en mammamaffia-certifierad stämpel av tomten. Vill du inte det- så går det bra att stänga ner social media över julen och njuta av ditt dåliga föräldraskap. Hade det inte varit för att jag är supergravid så hade min jul firats med både rödvin och starkglögg. För hos oss dåliga mammor, är det precis den ingrediensen i julen, som gör att hela familjen faktiskt överlever.
 
 
 
God jul!
 
/ Karin "försöka duger" Wikström
 
PS1. Glöm inte att trycka på "gilla" om ni gillar läsningen! så blir jag glad och vet vad ni vill läsa om!
PS2. Bilden på granen är ett par år gammal. I år är det granlöst och skamlöst i vårt hushåll.
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Grethe Hagen

🎅⛄🎄💙 RIKTIG GOD JUL TIL DEG OG DINE 💙🎄⛄🎅
Juleklemmer fra Grethe 💙

Svar: Tack detsamma fina du! Julkram <3
Karin Wikström

skriven

Kommentera inlägget här :