Karl-Oskar, barnet kommer! - en cykeltur genom stan, en man i skärselden.

 
 
Under 1800-talets mitt:
- Nä du, Karl-Oskar, nu tror jag allt vi tar en tur med droskan över gatstenen så detta barn kommer ut! 
Och ut kom barnet.
 
December 2017:
 
Ett okänt köttbullsliknande föremål drar fram över Trelleborgs gatstensbelagda gator. Med drar fram menas i detta sammanhang endast att föremålet är i rörelse- inte i någon hastighet att tala om eller uppenbar färdriktning. Uppkomst till denna bisarra åsyn är inte mindre än Karin Wikströms benägenhet av att vara självständig, ett samboskap med endast ett fordon, en gravidmage i vecka 31 och en 1,5 åring som av förklarliga skäl måste följa med sin mamma, oavsett färdsätt. Så jäkla dumt. Dock inget ont som inte har något gott med sig, som talesättet säger! Idag, efter en nära döden upplevelse utan dess like, kom jag fram till följande:
 
  • Kullersten må vara mysigt- för promenerande människor. Som gravid är jag övertygad om att den gamla myten att "skaka ut barnet" inte  bara är en myt. En varv till med cykeln på Trelleborgs torg och jag hade blivit tvåbarnsmor.
  • Att det finns en plats i helvetet för alla män har man ju hört. Jag är rätt övertygad om att detta grundar sig i att endast en man kan komma på idén att köpa en lövblås för den budget som var avsedd för cykelservice. Att endast kunna använda sig av cykelns högsta växel och samtidigt tappa ena pedalen i varje backe- till förmån för en maskin som blåser bort löv -kan inte annat än att leda rakt in i skärselden för gärningsmannen.
  • Jag har alltid trott att mammor har hjälm för att de känner något extra ansvar gentemot sin avkomma. Så även jag. Tills det idag slog mig: cyklande mammor bär hjälm för att stoppa sina spontata önskemål om att avsluta sitt liv/köra ner i närmaste dike. Jag är också överygad om att skadestatistiken förändras med hjälmanvändning den enkla anledningen att man förstår att det inte är lönt att ge upp på tramporna. Inte ens en liten hjärnskakning med sjukhusvistelse kommer man få. Man kommer bara ligga på marken, hel och oskadd och se om möjligt ännu dummare ut än när man trampade på utan någon tillsynes framgång.
  • Ibland tittar man på folk för att skydda sin heder. Om du tittar på mig när jag försöker cykla lite avslappnat och bekymmersfritt men istället svettas, bär en ful hjälm, flåsar, tappar trampan och skiker "nej mamma är inte redo för ditt syskon" till sitt barn på pakethållaren- då tittar jag tillbaka. Inte för att jag tittar på dig- utan för att du tittar på mig och jag måste skydda mig & min cykelheder. 
  • Du kan vara så pass dålig på att cykla att du i en uppförsbacke helt enkelt inte längre cyklar, du sitter på en cykel som rör sig baklänges- och det i sig har inget med cykling att göra. Du kan även under dessa tillfällen av bakåtrullning fundera på om du tappat barnet från pakethållaren då viktfördelning och motstånd upplevs väldigt annorlunda när en cykel "backar" utan cyklistens avsikt. 
 
Idag var jag för första gången glad att han inte kan prata än. Att återberätta cykelturen för anghöriga eller för den delen förmedla synpuntker på cykeltempo under färd hade inte varit populärt. Jag valde att tolka "diiidääää" som "bra jobbat morsan". 
 
Så, innan ni ringer tidningen och tipsar om det cyklande livsmedlet, det var bara jag.
 
/ Karin Wikström
 
Glöm inte att trycka gilla om ni gillar, det gör bloggandet roligare och jag vet vad ni gillar att läsa <3
 
 
 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Anonym

Haha, så det är till Trelleborgs torg man ska åka om man vill föda asså! Vi har en bit att gå till dotterns förskola. Att gå dit händer inte numer utan jag tar bilen. Det är bara det att vägen dit är kass. K-A-S-S! Cirka ungefär en miljon hål i olika storlekar. Dom är så många så det är omöjligt att undvika dom. Man får mer sikta in sig på dom som ser lite mindre ut (väldigt svårt att se djup dock, alltid en chansning). Vägen dit är en riktig knip-bootcamp. Och vid lämning och hämtning undrar jag varje gång hur mycket mer bebisen sjunker ner. Ont gör det iaf.

skriven

Kommentera inlägget här :