Kapitel 1 - Underbart jävla julbak.

Trots sina åtta månader som gravid med alla tillhörande attribut som kommer på köpet, kände hon att lussebullsbak hörde första advent till. Speciellt nu när hon faktiskt redan har ett barn. Inte ska barnets tillvaro försakas på grund av hennes eviga trötthet inte? För så är det, när man skaffat sig en avkomma eller fler, så förändras fokus drastiskt. Du kanske inte kan tro det, om du själv inte är där än, men som mamma kommer alltså barnens behov alltid före dina egna. Hittar du en snygg väska men barnet behöver fula stövlar- ja då blir det stövlarna. Vill dina smaklökar äta perfekt tillagad tournedos med rödvinssky och ditt barns smaklökar för 7:e dagen i rad vill äta Mamma Scans köttbullar med pulvermos (dina köttbullar duger inte & ditt mos kan dra åt helvete tillsammans med ärtorna du omforgsfullt ångat) då blir det ditt barns smaklökar som vinner-genomgående. Sen hade hon hört rykten om att vissa mammor lagar två rätter, en till barnet och en till de vuxna. Dessa mammor pratar hon varken om eller med. 
 
Ingredienserna till lussebullarna hade sedan en tid varit inhandlade. De låg lite sporadiskt i köket, som för att kunna  påminna henne och håna henne från olika vinklar: lite i skafferiet, något i kylen och en del på diskbänken. Inte skulle hon komma undan innan degjäveln var satt och barnet fått en vettig start på decembermånaden. Herregud tänkte hon, det finns mammor (också sådanna hon bara hört talas om) som vid denna tiden på året redan köpt nästkommande års julklappar, klätt granen och gett tomten ett ligg. Den sista punkten var värst. Hur kan den som satt en lussebullsdeg och varit mamma en hel dag möjligen orka med den tilltänka jultomtens önekelista? Nej, en sak om dagen. 
 
Temperaturer. Det är sånt som är viktigt vid bakning. Är det för varmt händer någonting som inte är bra  och är det för kallt så händer något annat, som inte heller är bra. Märkligt med fysiken tänkte hon och blandade ihop de första ingredienserna. Eftersom hon själv helt avsaknade känsla för temperatur och troligtvis dödat både jäst och eventuellt gäst med sitt bak, om hon själv skulle avgöra använde hon en vanlig hederlig kött-termometer för att uppnå önskvärd temperatur på bakvätskan (bara ordet bakvätska kan få en gravid att vända ut och in på inälvssystemet). Degen bakade hon ihop med hjälp av sin bakmaskin och sin son. Sonen fyllde inte lika stor funktion i situationen men hon visste att alternativet till "hjälp" från sonen var värre, En lussebullsmet, ett 100 cm magomfång, en 12 kilos unge på höften och ett med fröjdefullt liv i minnet skulle det ändå bakas. För hans skull. För de tio mammapoängen det ger att utföra sysslor tillsammans med sitt barn. För instagramkontots följare.
 
Degen jäste. Hon insåg att det stora momentet utbakning nu bara vilade runt hörnet. Barnet, som för övrigt inte ens uppnått en ålder av 1,5 år började bli märkbart trött och redo för sin middagslur - Men, vi ska ju baka lussebullar! det ska bli jäääätteroligt ljög hon. För hon var inte så säker på hur kul det egentligen skulle bli. Hon funderade en kort stund på om man möjligen fick 5 mammapoäng av att endast tillverka degen? och strunta i utbakningen. Hon slog undan tanken igen när mammatill4underbarabarn_84 postade en bild på en plåt med lussebullar på instagram. Inte på grund av bullarna i sig, nä för dessa agerade bara bakgrundsmotiv till hennes nybyggda pepparkakshus föreställande eiffeltornet. Vik hädan julefrid, här kommer lussebullsbagaren och hennes son. 
 
Hon mjölade bordet omsorgssfullt, hällde (hon undrade om man verrkligen säger hälldre på bakspråk?kanske välte? spillde?) ut degen på bordet och ställde fram de bakplåtsbeklädda plåtarna. Hon tillkallade den okysste tomten och sonen och gav tydliga instruktioner om hur lussebullar förväntades rullas och se ut. Sonen hörde nog inte så mycket, då han redan stoppat in halva degen i öronen, men mannen såg altert ut för sitt uppdrag. 
 
1,3 lussebullar. Det är så många lussebullar man som familj i genomsnitt hinner baka, innan helvetet bryter loss. Detta enligt en rykande färsk studie hon precis färdigställt i sitt kök. Efter denna tid hade barnet hunnit stoppa degen i öronen (det var ju gjort redan vid introduktion), mjölet i håret, lussebullen i vattenflaskan och russinen i munnen. Mannen hade hunnit googla 3 andra lussebullsvarianter utan att ens behärska orginalet, ifrågasätta degens smidighet och frågat vad ett paket saffran kan tänkas kosta- samt kört ett lussebulls-sök på Pricerunner. 
 
Med det sagt avlsutades baket för två av tre inblandade. Hon suckade djupt. För precis så är det- vill du inte baka lussebullar men tror att ditt barn vill, då bakar du lussebullar. Vill ditt barn sen inte baka lussebullar, nä då slipper barnet baka lussebullar. Då står du plötsligt där- den enda som egentligen inte ville någonting- och det enda du vill-är att få baka dina jävla lussebullar. 
 
 
/ Karin Wikström
 
PS. Det kan finnas en koppling mellan skribent och kvinnan i berättelsen
PS2. Glöm inte att trycka gilla, om ni gillar inlägget!
 
 

Kommentarer :

#1: Paulina Gunnardo

Hahaha asså jag orkar inte!

Svar: hahaha! =)
Karin Wikström

skriven
#2: Hanna Karlsson

Haha, så där är det. Barnen tycker det är kul till att börja med och sedan tröttnar de snabbare än man hinner säga lussebulle. Slutar alltid med att jag står och bakar ut bullarna själv...

Svar: Ja här blir det inte mer bakat inte! Köpelussebullar får duga, nu när man ändå kan säga att man faktiskt har bakat! haha!
Karin Wikström

skriven
#3: Paulina Gunnardo

Hähä, ja det är en av anledningarna till att jag bakar väldigt, väldigt sällan. Sen tycker jag ifs inte att det är så värst roligt själv, men snart 4 år som förälder har lärt mig bland annat en viktig sak, och det är att ta hand om sitt eget psyke =P Och i mitt fall innebär det att avstå sånna där saker. Alternativt som nu, köpa färdig pepparkaksdeg om man ändå känner att mysfaktorn är så pass hög att man kan tänka sig att chansa och dra fram ett bak ;)

Svar: Haha exakt så! Willys har erbjudande, 3 lussebullar för 12 kr & ha psyket i behåll!
Karin Wikström

skriven
#4: Anna

Jag anar vem "mammanmed4underbarabarn_84" är.......

skriven

Kommentera inlägget här :