Hämta kofoten- att botas från källarsjukan

 
När vi letade hus utvecklade Said en allvarlig sjukdom jag har valt att kalla källarsjukan. Sjukdomen kom till genom direkt språklig kontakt med min far som troligtvis lidit av sjukdomen i flertalet år. Att diagnostisera någon med sjukdomen är inte svårt- den insjuknade uppvisar stora personlighetsförändringar vid besök i källare och pratar då gärna dräneringskostnader, fuktighetsgrad, havshöjd, brunnar, pumpar och försäkringsfrågor. Dessa ämnen betas i regel inte av för att sedan lämnas utan återkommer i diskussion tills nästa soluppgång. En källarsjuksdrabbat köper sällan hus som kan bidra till att sjukdomen ej får möjlighet att läka ut, utan riktar gärna in sig på källarfria enplanshus.
 
Dock köpte vi ett hus från 1924, med just källare. Saids rädsla har varit bibehållen med varierande intensitet. Ibland uppvisar han inga som helst symtom, ibland springer han mellan källaren, google och hemnet (för att leta enplanshus) i ett högst oroväckande tempo.
 
Denna sommaren kan vi skånebor nog vara överens om inte gjort sig förtjänt av sitt namn. Och värst är väl regnet. Det har regnat. Regnat. Regnat och regnat. För någon med källare, med eller utan sjukdom, kan detta vara ett orosmoment. Speciellt vår källare (såklart) som till viss del är urgrävd och gör att vattnet tränger upp genom marken (och pumpas bort med en pump som enligt den sjukdomsdrabbade inte helt  säkert klarar sin uppgift).Källaren har dock hållit sig okej (sånär som på en liten fjutt översvämning). Och vad händer då? Jo det som absolut inte får hända- huset börjar givetvis att läcka från andra hållet. Som en vinterkräksjuka som bara måste lämna kroppen. Fast tvärt om. 
 
Jag och Said har olika sätt att hantera husrelaterade krissituationer. Jag (hanterar det givetvis på rätt sätt) blir lite apatisk, skrattar lite, säger att det ordnar sig och beställer sedan något jätte dyrt och onödigt på internet.
Said, han gör så här:
 
Said: KARIN KOM HIT DETTA ÄR ETT NÖDLÄGE......! FAST INTE MED MELKER!
Jag: tacksam att han la till den sista meningen och möter upp i aktuellt krisrum (Melkers sovrum).
Said: Ja, du kan ju själv se läckan här i taket (betonar läckan som att han recenserar en skräckfilm). Här, ta Melker jag måste hämta verktyg.
Jag: Verktyg?! till vaddå (tänker att ett par gummistövlar och en sydväst är vad som behövs).
Said: Du kan börja tömma rummet,vi får riva taket.
Jag: Okej.. men vi ska inta se var läckan kommer ifrån... eller ringa någon.. eller ...hallå? (Said har försvunnit utom hörhåll).
Said: (Från tredje våningen, ovanför krisrum) VI SKULLE ALDRIG KÖPT ETT GAMMALT HUS! VI SKA KÖPA ETT ANNAT HUS, VEM FAN KÖPER ETT HUS FRÅN NITTONHUNDRA....TJUGOFYRA! (följt av svärord och fler förbannelse över huset och årtal)
Jag: (smyger efter upp på tredje våningen och upptäcker att Said börjat riva ena väggen) Ehh.... vi kanske ska... ringa någon? eller kanske INTE riva huset innan vi vet varför vi river det?
Said: VATTENLÄCKA KARIN, VATTENLÄCKA. TÖM MELKERS RUM! 
Jag: Men alltså, det kanske inte är så farligt att vi måste riva två våningar på studs?
Said: (Med huvudet inne i isoleringen på vinden) DU TAR INGENTING PÅ ALLVAR!
Jag: Jag går och kokar kaffe! (=går in på internet och beställer en dyr men föryngrande ansiktsmask med lera från döda havet)
 
Vi vet ännu inte hur det kommer att gå med vårt kära hus från 1924. Said avslutade dock sitt rivningsarbete och kontaktade försäkringsbolag och byggfirmor. Kanske kommer vi få jämna huset med marken, enligt Saids önskemål. Kanske kommer jag maxa min kreditvärdighet på diverse internetsidor. 
 
Men detta sagt kan det vara så att vi i detta hushåll kommit att bli de första i Sverige att finna botemedel mot källarsjukan. Den är helt enkelt uppäten av vindsochvåningssjukan. Vid regn är det inte längre någon som springer ner i källaren, det springs upp på vinden. Det googlas inte längre vattennivåer, det googlas takfirmor och brutna tak. 
 
Huset som vi kommer att minnas det, innan eventuell åtgärd.
 
 
Och ingen, absolut ingen, vet hur pappa kommer att hantera denna information.
 
/ Karin Wikström 
 
PS! Glöm inte att trycka på hjärtat om ni gillar inlägget, så jag vet vad ni vill läsa! & så bli jag glad såklart ;)
 
 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Anonym

Hahaha hög igenkänningsfaktor på den! Har en pappa och en man som lider av källaresjukan! 😂

Svar: 😂😂❤️
Karin Wikström

skriven
#2: Fia

Hihi! Vårt hus är anno 1920 å nu ÄNTLIGEN ska det bli nytt tak. Taket är viktigare än källaren 😉

Svar: Ja jag är den första att hålla med ☺️
Karin Wikström

skriven
#3: Doris

Usch så jobbigt det låter, tur att du tar det lugnt ;-)

Svar: Eller hur 😅
Karin Wikström

skriven

Kommentera inlägget här :